NMR Webmarketing
Image default
Zakelijk

Marketing automation met CRM

Veel marketingprocessen worden nog handmatig uitgevoerd. Handmatige acties duren soms lang, kosten veel moeite en zijn foutgevoelig. Marketing automation met CRM-software helpt bedrijven om handmatige processen te automatiseren. Wij gaan dieper in op dit onderwerp.

Maar eerst, wat is CRM?

CRM is de afkorting voor Customer Relationship Management. In het Nederlands wordt vaak de term klantrelatiebeheer gebruikt. CRM bestaat in essentie uit twee kanten, namelijk het beheren van het contact met klanten en het automatiseren van processen. Een CRM strategie is de centrale focus om de relatie met de huidige klant te verbeteren en nieuwe klanten te binden.

Bij CRM hoort ook een CRM-systeem, maar wat is een CRM-systeem?

Een CRM-systeem fungeert om alle processen digitaal in kaart te brengen. Deze kunnen vervolgens binnen de software worden beheerd en geoptimaliseerd. Het systeem functioneertt als centrale database voor alle elementaire klantgegevens en informatie.

Wat is marketing automation?

Marketing automation beschrijft een softwareondersteunde methode om verkoop- en marketingprocessen te automatiseren. Kortom, dit is een gebied dat verschillende activiteiten en processen in marketing en verkoop omvat. Het gaat in principe om het verrijken van gebruikersprofielen met informatie op basis van het gedrag van de gebruikers of klanten om geautomatiseerde processen voor individuele klantcommunicatie te kunnen ontwerpen.

Individualiteit en efficiëntie

Een persoonlijke klantbenadering op maat ontwikkelt zich steeds meer tot een beslissend concurrentievoordeel. Bedrijven moeten niet alleen hun eigen klanten kennen, maar ze ook op het juiste moment via het juiste kanaal met de juiste content aanspreken. Hoe groter het klantenbestand, hoe onrealistischer deze onderneming wordt zonder softwareondersteuning. Met behulp van marketing automation zijn juist die essentiële, persoonlijke benaderingen te automatiseren, wat uiteindelijk niet alleen tijd, maar ook geld scheelt.

Marketing automation met CRM-software

Marketingautomatisering zelf begint vanaf het moment dat het bedrijf het voortouw neemt; dus een potentiële nieuwe klant ontvangt. In het CRM-systeem van het bedrijf wordt een klantprofiel aangemaakt, dat in eerste instantie alleen stamgegevens zoals naam en adres bevat. Alle informatie van de eerste interactie wordt ook vastgelegd. Bij elk verder contact tussen het bedrijf en de lead wordt het profiel vervolgens verrijkt met data. Interactie kan plaatsvinden via e-mail, via de website, telefonisch of via een ander kanaal. De omnichannel-aanpak zorgt ervoor dat er geen essentiële informatie onopgemerkt blijft. Uiteindelijk is het resultaat een zo compleet mogelijk beeld van de lead.

Hoe werkt marketing automation?

Veel marketingautomatiseringsoplossingen combineren functies uit verschillende gebieden. Allereerst spelen functies die traditioneel op het gebied van customer relationship management (CRM) vallen een rol. Bovendien combineren dergelijke toepassingen meestal functies uit e-mailmarketing, webanalyse, advertenties op sociale media en retargeting. Vaak is er ook aandacht voor zogenaamde lead nurturing. Lead nurturing is het proces van het ontwikkelen en versterken van relaties met prospects in elke fase van de verkooptrechter.

Voordelen marketing automation

Marketingautomatiseringsoplossingen of CRM-oplossingen met marketingautomatiseringsfuncties stellen bedrijven in staat om op grote schaal flexibele en aanpasbare communicatie te ontwikkelen. Daarbij vertrouwen ze op de ontwikkeling van een lead nurturing-strategie. Dit creëert een manier waarop relaties met potentiële klanten niet alleen tot stand kunnen worden gebracht, maar ook kunnen worden onderhouden; en dat in elke fase van de salesfunnel. Door het opzetten van een goed onderbouwde lead nurturing-strategie kunnen uiteindelijk duurzame klantrelaties worden opgebouwd, die bijvoorbeeld de koopbereidheid vergroten. Daarnaast kunnen de verzamelde gegevens en informatie worden gebruikt om komende campagnes en toekomstige marketingprocessen te optimaliseren en de ROI (return on investment) te verhogen.

Een combinatie van marketingautomatisering en CRM-software is aan te raden, aangezien alle belangrijke klant(stam)gegevens al in CRM zijn opgeslagen. De klantprofielen kunnen vervolgens worden uitgebreid met belangrijke informatie voor elke individuele interactie. Tegelijkertijd kunnen de verzamelde gegevens vervolgens worden geëvalueerd in het analytische deel van het CRM, waardoor waardevolle kennis kan worden verzameld over de (potentiële) klanten. Deze dienen dan uiteindelijk als een belangrijk hulpmiddel bij de besluitvorming voor het management.