NMR Webmarketing
Image default
Electronica en Computers

Kies je voor adiabatisch koelen, dan kies je voor schone lucht

Adiabatische koeling is een technologie die lucht koelt door water te verdampen. De energie die nodig is voor verdamping wordt aan de lucht onttrokken om af te koelen. Er zijn twee verschillende vormen van adiabatisch koelen, hier wordt nog verder op ingegaan.

 

Adiabatisch koelen kan zowel direct als indirect

Je kunt op twee verschillende manieren adiabatisch koelen, namelijk direct en indirect. De lucht wordt gekoeld door middel van waterverdamping, dit gebeurd bij beide methodes. Een uitgangspunt is dat er per uur gemiddeld 1 liter water nodig is voor 0,7 kilowatt koelwater. De koeling werkt ook effectiever als de buitentemperatuur stijgt. Als het buiten 30 °C en warmer is, kan de binnentemperatuur met 10 °C gekoeld worden.

 

Maar wat als je niet hoeft te koelen?

Het voordeel van het dit systeem is dat de toevoerlucht automatisch wordt verwarmd. Dit zorgt voor een behoorlijk rendement en bespaart dus energie, daarom kiezen veel mensen voor dit systeem. Alle nieuwe HRV-systemen zijn standaard uitgerust met bypasses. Een bypass komt van pas als het koelmiddel niet heet genoeg is, dan wordt de stroom naar de radiator geblokkeerd en het middel naar het bypass-systeem geleid. Dit gebeurd zodat de koelvloeistof rechtstreeks naar de motor terug gaat. Als de bypass ’s nachts in de zomer wordt geopend, stroomt er koele buitenlucht naar binnen en wordt de woning ook gekoeld. De afgevoerde warme lucht gaat niet door de bypass, maar gaat meteen naar buiten. Op deze manier biedt adiabatisch koelen de mogelijkheid maximaal te presteren onder alle temperaturen.

https://duravert-portacool.com/adiabatische-koeling/