NMR Webmarketing
Image default
Gezondheid

Chronisch hyperventileren: symptomen, oorzaken en behandeling

Chronisch hyperventileren: symptomen, oorzaken en behandeling

Chronisch hyperventileren is een aandoening waarbij iemand constant te snel en te diep ademt, zelfs in rust. Dit kan leiden tot een breed scala aan symptomen en kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en het welzijn van de persoon. In dit artikel zullen we bespreken wat chronisch hyperventileren is, de symptomen, oorzaken en mogelijke behandelingen.

Wat is chronisch hyperventileren?

Chronisch hyperventileren is een aandoening waarbij iemand onbewust te snel en te diep ademt, waardoor het lichaam te veel zuurstof opneemt en te veel koolstofdioxide afgeeft. Dit kan leiden tot een aantal symptomen, waaronder duizeligheid, tintelingen in de handen en voeten, benauwdheid, vermoeidheid en hoofdpijn.

Hoewel de meeste mensen af en toe hyperventileren, bijvoorbeeld bij spanning of angst, is chronisch hyperventileren een constante toestand van te snel ademen, zelfs in rust. Het kan ook voorkomen bij mensen die geen last hebben van angst of paniekstoornissen.

Symptomen van chronisch hyperventileren

De symptomen van chronisch hyperventileren kunnen variëren van persoon tot persoon en kunnen mild tot ernstig zijn. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn onder meer:

 • Duizeligheid en licht in het hoofd voelen
 • Tintelingen in de handen, voeten en rond de mond
 • Benauwdheid of het gevoel hebben dat je niet genoeg lucht krijgt
 • Vermoeidheid en zwakte
 • Hoofdpijn
 • Een droge mond of gevoel van droogte in de keel
 • Slaapproblemen

Sommige mensen kunnen ook last hebben van hartkloppingen, spierkrampen of flauwvallen. De symptomen kunnen verergeren bij lichamelijke activiteit, stress of angst.

Oorzaken van chronisch hyperventileren

Er zijn verschillende oorzaken van chronisch hyperventileren, waaronder:

 • Angst en stress: Angst en stress zijn veelvoorkomende oorzaken van hyperventilatie, vooral bij mensen met angststoornissen zoals paniekstoornis of gegeneraliseerde angststoornis. Mensen met chronisch hyperventileren kunnen echter ook hyperventileren zonder duidelijke oorzaak of trigger.
 • Lichamelijke oorzaken: Chronisch hyperventileren kan ook worden veroorzaakt door lichamelijke aandoeningen zoals astma, longziekte, bloedarmoede of schildklieraandoeningen. Mensen met deze aandoeningen kunnen vaker en dieper ademen om te compenseren voor hun verminderde ademhalingsfunctie.
 • Verkeerde ademhaling: Een slechte ademhalingstechniek kan ook leiden tot chronisch hyperventileren. Sommige mensen ademen bijvoorbeeld alleen door hun borst, terwijl anderen te diep ademen. Deze technieken kunnen leiden tot een disbalans in de niveaus van zuurstof en koolstofdioxide in het lichaam, wat kan leiden tot chronische hyperventilatie.

Behandeling van chronisch hyperventileren

De behandeling van chronisch hyperventileren richt zich op het verminderen van de symptomen en het terugbrengen van de ademhaling naar een normaal niveau. Enkele mogelijke behandelingen zijn:

 • Ademhalingsoefeningen: Ademhalingsoefeningen kunnen helpen om de ademhaling te vertragen en het niveau van koolstofdioxide in het lichaam te verhogen. Dit kan worden gedaan met behulp van een ademhalingstechniek genaamd “rebreathing”, waarbij de persoon in een papieren zak ademt om het niveau van koolstofdioxide in het bloed te verhogen.
 • Therapie: Therapie, zoals cognitieve gedragstherapie (CGT), kan helpen bij het verminderen van angst en stress, wat kan leiden tot chronisch hyperventileren. Het kan ook helpen bij het identificeren en aanpakken van de onderliggende oorzaken van de aandoening. Meer over een goede behandeling van chronische hyperventilatie? Lees dan het artikel “Chronisch Hyperventileren” van stress-expert Nick de Waard
 • Medicatie: Medicatie kan worden voorgeschreven om de symptomen van chronisch hyperventileren te verminderen, zoals benzodiazepines om angst te verminderen of bètablokkers om hartkloppingen te verminderen.
 • Veranderingen in levensstijl: Veranderingen in levensstijl, zoals het verminderen van stress, regelmatige lichaamsbeweging en gezonde voeding, kunnen ook helpen bij het verminderen van de symptomen van chronisch hyperventileren.

Het is belangrijk om een arts te raadplegen als u denkt dat u chronisch hyperventileert. Een arts kan een diagnose stellen en de beste behandelingsopties voor u aanbevelen.