NMR Webmarketing
Image default
Bedrijven

Pergola’s met schaduwdoek

Wanneer je graag wilt uitbouwen, wordt er vaak gedacht aan een veranda. Maar er zijn natuurlijk ook alternatieven die minstens net zo interessant zijn. Eén daarvan is de pergola. Dit is een constructie op palen waardoor je een schaduwrijke plek kunt maken van je terras. Pergola’s zijn een perfecte investering voor wanneer je jouw tuin een update wil geven. In dit artikel willen wij van ZONZ Sunsails je graag laten zien wat de voordelen zijn van een pergola en waar je op kunt letten bij de aanschaf daarvan.

 

Waarin verschilt een pergola met een veranda?

De term ‘pergola’ komt van een Italiaans woord wat outdoor structuur betekent. Van origine was het ontwerp geschikt om klimplanten tegenop te laten groeien. Tegenwoordig wordt een pergola gebruikt om een schaduwrijke plek in je tuin mee te creëren. Het wordt wel eens verward met een veranda. Toch zijn er duidelijke verschillen tussen deze twee.

 

  • Het eerste verschil is dat een pergola een losstaande constructie is. Je kunt deze dus overal plaatsen in de tuin. Het woord veranda betekent ‘een plek die naar buiten leidt’. Een veranda moet altijd aan huis vast worden gemaakt en wordt vaak gebruikt om een luxe patio te maken als verlengde aan je woning.

 

  • Het tweede verschil is dat je van een veranda een afgesloten ruimte kunt maken. Door bijvoorbeeld deuren en ramen in je veranda te installeren kun je deze ruimte helemaal afsluiten van de buitenlucht. In een pergola zitten geen ramen en deuren. Deze constructie wordt gebruikt als terrasoverkapping als bescherming tegen de zon.

 

Hoe combineer ik een pergola met een schaduwdoek?

De zomers in Nederland kunnen heerlijk zijn, maar we weten ook dat het weer ieder moment om kan slaan. Zon en bewolking wisselen elkaar af. Degene met een pergola kan zichzelf op zulk soort momenten gelukkig prijzen. Een van de grootste voordelen van een pergola is dat je deze kunt combineren met een schaduwdoek. Dit doek, ook wel harmonicadoek genoemd, wordt bevestigd op de pergola. Wanneer het zonnig is schuif je het doek open. Gaat de zon weg? Dan is het doek ook zo weer dichtgeklapt. Dankzij deze oplossing kun je flexibel van de zon genieten op je terras.

 

Waar kan ik op letten bij de aanschaf van een pergola?

Eén van de meeste vragen die gesteld wordt, is of er een vergunning nodig is voor het bouwen van een pergola. Dit is een logische vraag. Niemand wil voor verrassingen komen te staan tijdens het plaatsen daarvan. Het antwoord is dat er in de meeste gevallen geen vergunning nodig is. De voorwaarde is wel dat de pergola niet hoger mag zijn dan 2,5 meter. Zelfs wanneer je de pergola aan huis of aan de muur wilt aanbouwen is dit niet nodig. Ben je van plan om hoger te bouwen? Dan kun je een omgevingsvergunning aanvragen voordat je begint met plaatsen. Via de website van ZONZ Sunsails vind je bij de pergola’s een tabel waarin de maten van de pergola vermeld